Bloedingen

Bloedverlies ten gevolge van een bloeding kan de oorzaak zijn van bloedarmoede. Op basis van de oorzaak onderscheiden we een aantal soorten bloedingen.

Traumatische bloedingen

Onder traumatische bloedingen worden bloedingen verstaan die het gevolg zijn van een ongeval. Allerlei ongevallen, onder een auto komen, door een ruit springen, verwonden aan een scherp voorwerp enz. enz. kunnen wonden veroorzaken van waaruit bloedverlies optreedt. Vaak zorgt de bloedstolling er voor dat het bloedverlies op tijd stopt, of wordt van buitenaf ingegrepen en wordt de bloeding gestelpt. Bloedarmoede ten gevolge van een traumatische bloeding is om die reden niet vaak  zodanig ernstig dat een bloedtransfusie noodzakelijk is. Een gezond dier is bovendien in staat om het verloren bloed in enkele dagen weer aan te vullen. Een enkele keer is er zoveel bloed verloren gegaan dat een bloedtransfusie gegeven moet worden.

Bloeding vanuit een tumor

Tijdens de groei van een tumor kunnen bloedvaatjes in de tumor stuk gaan waardoor een bloeding ontstaat. Als de tumor aan de buitenzijde zichtbaar is, zoals bijvoorbeeld bij een melkkliertumor, dan zal snel opvallen dat er bloedverlies optreedt en kunnen tijdig maatregelen genomen worden. Een tumor in de blaas verraadt zich doordat het dier rode urine gaat produceren. Anders is het wanneer de bloedende tumor in de buik of in de borstholte zit. Een dergelijke bloeding kan lang onopgemerkt blijven. In het bloed vinden we aanwijzingen voor bloedarmoede ten gevolge van (chronisch) bloedverlies en de volgende stap is het vinden van de oorzaak van de bloeding. Röntgen- en echo-onderzoek zijn bij dit soort patiënten vaak van grote waarde.

Baarmoederbloeding

Tijdens en kort na de geboorte treden soms bloedingen op bij het moederdier. Het passeren van de pups en kittens kan de geboorteweg beschadigen, en bij het loslaten van de placenta’s (nageboortes) ontstaan soms bloedingen in de baarmoeder. Vaak stoppen deze bloedingen uit zichzelf, maar een enkele keer blijft het bloedverlies aanhouden. Snel ingrijpen in de vorm van een operatie, eventueel voorafgegaan door een bloedtransfusie, moet dan het leven van het moederdier redden.  

Maag-darmbloedingen

Bloedingen in het maag-darmkanaal kunnen veroorzaakt worden door tumoren, maar ook doorzweren, ontstekingen in het slijmvlies van maag of darmen of door de aanwezigheid van een voorwerp dat is ingeslikt. Soms is het bloedverlies gering en onopvallend, maar het kan ook hevig zijn en (ernstige) bloedarmoede veroorzaken. Als het bloedverlies in de dikke darm optreedt zal het bloed zichtbaar zijn in de ontlasting. Treedt het bloedverlies op in het begin van het maag-darmkanaal, de maag of de dunne darm, dan zal de ontlasting zwart verkleuren. Zwarte, teer-achtige ontlasting is daarom altijd een reden om een dierenarts op te zoeken.

Bloeding ten gevolge van een stollingsstoornis

Bloedverlies kan ook optreden omdat het bloed niet meer kan stollen. Kleine verwondingen blijven bloeden en ook de, regelmatig in het  lichaam voorkomende, spontane, bloedingen stoppen niet meer en kunnen bloedverlies veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld zichtbaar worden in de vorm van  blauwe plekken op de huid, spontane neusbloedingen, rode urine of zwarte ontlasting. Treedt de bloeding op in de buik of in de borstholte dan kan dat lang onopgemerkt blijven. Soms valt alleen de bloedarmoede op en moeten röntgen- of echo-onderzoek de inwendige bloeding aan het licht brengen.
Stollingsstoornissen kunnen het gevolg zijn van een aangeboren of verkregen stollingsdefect, een vergiftiging (rattengif) of een tekort aan bloedplaatjes.

Like deze pagina op Facebook:Share on facebook
Facebook
0