Een hemangiosarcoom is een tumor van de bloedvaten. Hemangiosarcomen komen voor in de huid, op het hart en in de buikorganen. Het zijn agressieve, kwaadaardige tumoren die snel uitzaaien naar andere organen. Bloedarmoede is het meest voorkomende verschijnsel. Hemangiosarcomen worden regelmatig gezien bij honden. Bij katten zijn ze zeldzaam.

Hemangiosarcoom in de huid

Een hemangiosarcoom in de huid ziet er uit als paars of zwart knobbeltje. De onbehaarde huid van de buik of de voorhuid zijn plaatsen waar ze het vaakst voorkomen. De tumoren zijn pijnloos en de hond is er niet ziek van. Toch is het een ernstige, levensbedreigende aandoening. De tumor zaait snel uit naar andere delen van het lichaam en moet daarom zo snel mogelijk chirurgisch verwijderd worden, eventueel gevolgd door chemotherapie. Het hemangiosarcoom in de huid is een van de voorbeelden van onschuldig lijkende knobbeltjes die snel en adekwaat behandeld moeten worden. Hier is ‘afwachten’ geen goede strategie!

Hemangiosarcoom in de milt

Vaker komen hemangiosarcomen voor in de buik. In principe kunnen ze in alle buikorganen voorkomen, maar de meest voorkomende plaats is de milt. Het hemangiosarcoom van de milt is een tumor die regelmatig gezien wordt bij grote honden van middelbare tot oudere leeftijd. Bij bepaalde rassen zien we deze tumor vaker dan bij andere. Het betreft hier onder andere de Duitse herder, de Golden retriever, Berner sennenhond en de Flatcoated retriever. Verschijnselen zijn er in eerste instantie in het geheel niet. De tumor veroorzaakt geen pijn en de hond voelt zich niet ziek. De tumor groeit langzaam door en niets wijst erop dat de hond aan een levensbedreigende ziekte lijdt. Ziekteverschijnselen ontstaan meestal pas wanneer de tumor gaat bloeden. Sloomheid, verminderd uithoudingsvermogen, gebrek aan eetlust en bleke slijmvliezen worden veroorzaakt door de ontstane bloedarmoede. Als de tumor scheurt kan de bloeding zo heftig zijn dat het dier binnen enkele uren in shock raakt.

Behandeling

Behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de milt met daarin de tumor. Als het bloedverlies ernstig is zal de hond eerst gestabiliseerd worden met een bloedtransfusie. Na de operatie knappen de meeste honden snel op. De vooruitzichten zijn echter somber. Door het lange tijd ontbreken van verschijnselen wordt de diagnose vaak in een laat stadium gesteld. En omdat een hemangiosarcoom een agressieve, kwaadaardige tumor is zijn er vaak al uitzaaiingen op moment van behandeling. Deze uitzaaiingen zullen na verloop van tijd ook gaan bloeden, en dan is behandeling niet meer mogelijk. Honden waarbij een bloedende milttumor verwijderd is leven gemiddeld nog een maand of drie.

Het is mogelijk om een behandeling te starten met chemotherapie. Deze wordt meestal goed verdragen en geeft nauwelijks bijverschijnselen. De te verwachten levensduur wordt hiermee verlengd naar gemiddeld ongeveer 6 maanden. Een enkele hond leeft nog een jaar.

Het doel van dit artikel is achtergrondinformatie te geven over een bepaalde aandoening. Het vervangt niet het advies van een dierenarts en het is zeker niet de bedoeling dat u zelf de diagnose gaat stellen. Raadpleeg altijd een dierenarts als u twijfelt aan de gezondheid van uw hond of kat.