Laboratorium

De EVBN beschikt over een uitgebreid laboratorium waar een groot aantal onderzoeken gedaan kan worden. Voor patiënten betekent dit dat het in veel gevallen mogelijk is om op korte termijn een diagnose te stellen op basis waarvan een prognose afgegeven en een therapie ingesteld kan worden. Omdat een deel van de anemiepatiënten spoedpatiënten zijn is deze onafhankelijkheid van externe laboratoria, vooral tijdens de weekeinden, een groot voordeel. Naast algemeen chemisch en hematologisch bloedonderzoek, microscopische beoordeling van uitstrijkjes van bloed en beenmergbiopten, Coombs test en reticulocytentelling beschikt het laboratorium van de EVBN over mogelijkheden voor stollingsonderzoek.

Bloedgroepen

Hond

Bij honden is het DEA 1 bloedgroepsysteem van belang in verband met het optreden van transfusiereacties. Doordat honden van nature geen antistoffen hebben tegen het DEA 1 antigeen is er bij een eerste transfusie geen risico op een transfusiereactie door dit antigeen. Een DEA 1 negatieve hond kan dus een transfusie met DEA 1 positief bloed krijgen. Omdat hierdoor sensibilisatie optreedt kan dit alleen bij een primotransfusie. De rest van zijn leven zal een dergelijk dier uitsluitend DEA 1 negatief bloed mogen ontvangen. DEA 1 positieve honden kunnen altijd zowel DEA 1 positief als negatief bloed krijgen.

Kat

Bij katten kennen we het AB bloedgroepensysteem. Veruit de meeste katten hebben de bloedgroep A en bij 5% van de katten komt de bloedgroep B voor. Een 0 type komt niet voor. Omdat bij katten autoantistoffen voorkomen – met name dieren met de bloedgroep B hebben hoge anti-A titers – dient er ook bij een eerste transfusie bloedgroepcompatibiliteit te zijn.

Stollingsonderzoek

Wij kunnen de Protrombinetijd (PT), de geActiveerde Partiele Tromboplastinetijd (APTT) en de fibrinogeenconcentratie bepalen. Stollingsonderzoek is van  belang voor de diagnostiek van aangeboren stollingsproblemen zoals de ziekte van von Willebrand en de Haemophilie A. Verder speelt stollingsonderzoek een rol bij verdenking op vergiftiging met een coumarine derivaat (rattengif). Dierenartsen die bloedmonsters in willen sturen dienen er rekening mee te houden dat stollingsonderzoek slechts mogelijk is in met citraat onstolbaar gemaakt bloed. Voor een betrouwbare uitslag dient het monster binnen twee uur op het laboratorium te zijn. Om die reden kan het handiger zijn om de patiënt te sturen in plaats van een bloedmonster.

Cytologie bloeduitstrijk en beenmergbiopt

De cytologie van een uitstrijkje van het perifere bloed is een belangrijk onderdeel van het hematologisch onderzoek. Hiervoor is een ongekleurd uitstrijkje nodig van EDTA-bloed. Voor een goede beoordeling dient het uitstrijkje van uitstekende kwaliteit te zijn. S.v.p. ook altijd een EDTA bloedmonster meesturen.

Coombs test

Wij voeren een polyvalente Coombs test uit, zowel voor de hond als voor de kat. Hiervoor is EDTA bloed nodig.

Reticulocytentelling

De reticulocytentelling wordt uitgevoerd om een kwantitatieve inschatting te maken van de mate van regeneratie. Ook voor dit onderzoek is EDTA bloed nodig.