Net als in andere weefsels en organen in het lichaam kan ook in het bloed kanker ontstaan. Bloedkanker is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij de bloedcellen ongebreideld gaan delen. Waarom dat gebeurt weten we meestal niet. Blootstelling aan bepaalde chemische stoffen en straling kunnen een rol spelen. Uit het feit dat we het bij bepaalde rassen vaker zien mag je concluderen dat erfelijkheid ook van invloed is. Bij katten is een virus bekend dat bloedkanker veroorzaakt, het Feline Leukemie Virus (FeLV). 

Leukemie

Bloedkanker wordt onderverdeeld in diverse typen. Als de kankercellen witte bloedcellen uit het beenmerg zijn dan spreken we van leukemie. Bij een hond of kat met leukemie ontstaan de kankercellen in het beenmerg en gaan ze van daaruit naar het bloed. In een bloedmonster kan dan meestal de diagnose leukemie gesteld worden. Het type leukemie wordt genoemd naar het type witte bloedcel dat tumoreus geworden is. Verder onderscheiden we van alle typen een acute en een chronische vorm. Er bestaan dus diverse soorten leukemie.

Lymfoom

Als de kanker uitgaat van lymfocyten, een bepaald type witte bloedcellen, dan spreken we van een maligne lymfoom. Maligne lymfomen vinden we vaak in de lymfklieren of de milt. Lymfomen zijn de meest voorkomende vorm van kanker bij de hond. Vaak hebben honden met een maligne lymfoom grote lymfklieren. Om de diagnose te stellen wordt een zuigbiopt genomen waarin de kankercellen te zien zijn.  Hiermee zijn we er echter niet. Om te kunnen bepalen  welke behandeling ingesteld moet worden en wat van de behandeling verwacht mag worden zullen we meer moeten weten. Hiervoor worden biopten onderzocht door een patholoog, die het type lymfoom gaat bepalen. Met deze informatie kunnen we u adviseren over de mogelijkheden en vooruitzichten.

Bloeduitstrijkje van een hond met leukemie. Tussen de rode bloedcellen liggen 7 kankercellen, lymfoblasten genoemd.